W magazynie Fermy OLDAR funkcjonuje system HACCP, zasada FIFO, stale kontrolowane są wilgotność powietrza oraz temperatura. Ponadto magazyn znajduje się pod stałym nadzorem kamer przemysłowych.

j1

Jaja z Sokołowa

Jaja kurze z oznaczeniem 3 PL to najbardziej rozpowszechniony typ jaj na rynku. Jaja od kur hodowanych w systemie klatkowym. Wyróżnia je ogólna dostępność i atrakcyjna cena. Jaja z Sokołowa pochodzą z najlepszych ferm w Polsce, w których priorytetem jest jakość i ciągła kontrola, Jaja z Sokołowa to gwarancja najwyższej jakości, w oparciu o normy polskie i unijne.

Jaja kurze z wolnego wybiegu

Jaja kurze z wolnego wybiegu to jaja wysokiej jakości, oznaczone symbolem 1. Pochodzą od kur korzystających z wybiegu, cieszących się słońcem i świeżym powietrzem. Przebywając na wybiegu kury uzupełniają dietę w składniki odżywcze dostępne na łonie natury, dzięki czemu pozyskiwane jaja wykazują wyższe wartości odżywcze.

j2
j3

Jaja z chowu ściółkowego

Jaja chowu ściółkowego są oznaczone symbolem 2. Pochodzą od kur hodowanych w zamkniętych pomieszczeniach. Kury mają jednak możliwość grzędowania i grzebania. W pewnym zakresie uzupełniają dietę o komponenty zawarte w ściółce, dzięki czemu pozyskiwane jaja kurze są wzbogacone o dodatkowe składniki odżywcze.

Jaja ekologiczne

Jaja ekologiczne to jaja kurze najwyższej jakości, oznaczone symbolem 0. Pochodzą od kur chowu ekologicznego, szczęśliwych i zrelaksowanych, które korzystają z otwartej przestrzeni i żywią się tylko naturalnymi paszami. Jaja ekologiczne wyróżniają się wyjątkowymi walorami smakowymi. Posiadają specjalne certyfikaty dopuszczające je do obrotu.

j4
j5

Jaja dezynfekowane

Dezynfekowane jaja kurze z Sokołowa są gwarancją najwyższej jakości dezynfekcji. Ferma OLDAR posiada innowacyjne i najskuteczniejsze urządzenie w Polsce, służące do naświetlania jaj promieniami UVC. Usługa dezynfekcji kierowana jest głównie do cukierni, restauracji oraz punktów gastronomicznych, na których ciąży obowiązek sterylizacji skorupy przed procesem produkcyjnym. Podczas procesu dezynfekcji bezpowrotnemu zniszczeniu ulegają białka wirusów, bakterii i pleśni. Urządzenie Fermy OLDAR wykazuje maksymalną w tej dziedzinie skuteczność.

Jaja wielozbożowe

Jaja wielozbożowe są wyodrębnioną kategorią jaj klatkowych, oznaczonych symbolem 3. Wyróżniają się określonym sposobem żywienia kur. Pozyskiwane jaja pochodzą od kur karmionych paszą, której 60% składu stanowią zboża, a produkty uboczne takie jak np. otręby mogą stanowić nie więcej niż 15% mieszanki.

j6
j7

Jaja Przepiórcze

Jaja przepiórcze są to małe nakrapiane jajeczka o intensywnym smaku. Zawierają znacznie mniej cholesterolu niż jaja kurze, wiele składników odżywczych, aminokwasów i witamin. Polecane są szczególnie osobom chorym na astmę, cukrzycę, choroby wątroby i nerek oraz anemię. Zwykle nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na białko kurze.

Jaja od kury zielononóżki

Jaja od kury zielononóżki kuropatwianej są jajami o wysokiej jakości. Kury z tego rodzaju wymagają chowu na łąkach, trawnikach czy pastwiskach. W porównaniu do jaj z chowu klatkowego jaja te mają obniżoną zawartość cholesterolu nawet o 30 %. Są one źródłem aminokwasów, witamin A i E, związków mineralnych oraz kwasów tłuszczowych. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 pokrywa spożycie dwóch jaj od kury zielononóżki.

j8
j9

Pasteryzowana masa jajowa

Masa jajowa jest gotowym produktem pozyskanym ze świeżych jaj w wyniku zautomatyzowanego, maszynowego pozbawienia ich zewnętrznej skorupki. Produkowana jest zarówno z jaj kurzych (ze wszystkich rodzajów chowów tj. ekologicznego, na wolnym wybiegu, ściółkowego, klatkowego), jak i przepiórczych.

Zastosowany przez Fermę Oldar proces technologiczny gwarantuje czystość mikrobiologiczną masy przy jednoczesnym pełnym zachowaniu wartości odżywczych i walorów smakowych świeżych jaj. Pasteryzowana masa jajowa z Sokołowa pakowana jest w aseptyczny worek foliowy (bag in box o pojemności 5, 10 oraz 20 kg) umieszczony w kartonie, a także w zbiornik z tworzywa sztucznego o pojemności 400, 600 i 1000 kg. Produkt ten jest idealnym rozwiązaniem i jednocześnie usprawnieniem procesu produkcji dla cukierni, piekarni, hoteli oraz różnego rodzaju punktów zbiorowego żywienia.

Do licznych zalet pasteryzowanej masy jajowej z Sokołowa można zaliczyć wyeliminowanie z procesów technologicznych pracochłonnych i czasochłonnych czynności związanych z wybijaniem jajek, wyeliminowanie odpadów tj. skorupek, łatwość przechowywania oraz zmniejszenie powierzchni przechowalniczej.