Masa Jajowa

 

Masa jajowa jest gotowym produktem pozyskanym ze świeżych jaj w wyniku zautomatyzowanego, maszynowego pozbawienia ich zewnętrznej skorupki. Produkowana jest zarówno z jaj kurzych (ze wszystkich rodzajów chowów tj. ekologicznego, na wolnym wybiegu, ściółkowego, klatkowego), jak i przepiórczych.

Zastosowany przez Fermę Oldar proces technologiczny gwarantuje czystość mikrobiologiczną masy przy jednoczesnym pełnym zachowaniu wartości odżywczych i walorów smakowych świeżych jaj. Pasteryzowana masa jajowa z Sokołowa pakowana jest w aseptyczny worek foliowy (bag in box o pojemności 5, 10 oraz 20 kg) umieszczony w kartonie, a także w zbiornik z tworzywa sztucznego o pojemności 400, 600 i 1000 kg. Produkt ten jest idealnym rozwiązaniem i jednocześnie usprawnieniem procesu produkcji dla cukierni, piekarni, hoteli oraz różnego rodzaju punktów zbiorowego żywienia.

Do licznych zalet pasteryzowanej masy jajowej z Sokołowa można zaliczyć wyeliminowanie z procesów technologicznych pracochłonnych i czasochłonnych czynności związanych z wybijaniem jajek, wyeliminowanie odpadów tj. skorupek, łatwość przechowywania oraz zmniejszenie powierzchni przechowalniczej.