OŚWIADCZENIE OLDAR GROUP Sp. z o.o.

– Z wielką satysfakcją przyjęliśmy wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie, na mocy którego Edward Miszczak – redaktor naczelny programu TVN „Uwaga!” już po raz drugi musiał sprostować nieprawdziwe informacje o działalności naszej firmy – mówi prezes zarządu Oldar Group Aleksandra Dębska.

W sprostowaniu zostały zamieszczone takie stwierdzenia jak: „do produkcji masy jajecznej Oldar nie wykorzystuje śmierdzących jaj” oraz że „jaja zbierane z podłogi w magazynie sortowania i pakowania są odpadem kategorii III i trafiają do utylizacji”.

– Wysoka jakość wszystkich procesów to nasz największy priorytet. Już teraz jesteśmy jednym z liderów na rynku krajowym, liczymy się na rynkach zagranicznych. Niezmiennie dążymy do tego, aby tak pozostało. Produkowana przez nas pasteryzowana masa jajowa cieszy się rosnącą popularnością wśród cukierni, piekarni, czy restauracji – dodaje prezes zarządu Oldar Group Aleksandra Dębska. – Zastosowany w naszym zakładzie proces technologiczny gwarantuje czystość mikrobiologiczną masy przy pełnym zachowaniu wartości odżywczych i walorów smakowych świeżych jaj.

Przestrzeganie surowych norm podczas procesów zachodzących w zakładzie firmy Oldar potwierdzają kontrole Powiatowego Lekarza Weterynarii, Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Firma została poddana wielu szczegółowym kontrolom po tym, jak w 2017 r. w programie TVN „Uwaga!” zarzucono jej nieprawidłowości. Zarzuty te były fałszywe.

Jest to już drugie sprostowanie dotyczące firmy Oldar. Pierwsze dotyczyło nieprawdziwych zarzutów m.in. rzekomego „odświeżania” jaj, a można o nim przeczytać tutaj.

Oldar Group Sp. z o.o. (dawniej Ferma OLDAR) to polski producent Jaj z Sokołowa, który od 1990 roku zajmuje się odpowiednim przygotowaniem jaj kurzych do sprzedaży detalicznej i hurtowej. Zakład produkuje również pasteryzowaną masę jajową, która podobnie jak dezynfekowane promieniowaniem UV-C Jaja z Sokołowa, jest chętnie zamawiana przez restauracje oraz producentów ciast, deserów i innych wyrobów wymagających większej liczby jaj. Jako jeden z niewielu zakładów pakowania w Polsce posiada certyfikat BRC Global Standard for Food Safety.

Obecnie firma Oldar dostarcza jaja do sieci handlowych, hurtowni i przetwórni na całym świecie, w tym do 18 krajów UE, a także na Bliski Wschód i do Afryki. Swoje działania koncentruje na dalszym umożliwianiu nie tylko masowym, ale też małym i średnim producentom dostarczania jaj do największych sieci handlowych.

Firma posiada również certyfikat AgroBioTest, gwarantujący pochodzenie produktów ekologicznych. Ważne jest dla niej dalsze promowanie wśród konsumentów sprzedaży jaj z chowów innych niż klatkowe, w trosce o dobrostan kur niosek.

KONTAKT DLA MEDIÓW:

tel. kom. +48 601 591 195